Na úvodní stránku





Pí a jeho život

TAMeK

2012-12-19

Kultura

Přečteno: 2256

Komentářů: 0


Chlapec, tygr a moře. To jsou hlavní hrdinové neuvěřitelného příběhu, který nejprve převálcoval svět na stránkách knížky a teď se to chystá zopakovat filmovou verzí.


Předpoklady má tento film obrovské, režie se totiž ujal oscarový Ang Lee, tvůrce legendárního Tygra a draka, který i s pomocí 3D vyčaroval tomuto dobrodružnému filmu snový vizuální kabát, jemuž by byla chyba odolat.
Hlavní hrdina Pí vyrůstal v indické zoologické zahradě, kterou založil jeho otec. Možná by exotickou živnost převzal, kdyby se rodina nerozhodla přestěhovat do studené Kanady, i s některými zvířaty, jejichž prodejem si chtěli zajistit snazší start v nové zemi. Proti tomu se ovšem postavily přírodní živly, které jedné bouřlivé noci potopily nákladní loď, na níž se Pí s rodiči a bratrem plavil. Chlapec se šťastnou náhodou ocitl v záchranném člunu, který zůstal uprostřed oceánu jako jediná připomínka katastrofy. Nezachránil se však sám, spolucestující tvořili poraněná zebra, hyena, samice orangutana a Richard Parker. To nebyl další přeživší člověk, ale mohutný bengálský tygr, který si rozhodně nemyslel, že by se v nouzových podmínkách mělo něco měnit na přirozeném průběhu potravního řetězce. Tak začala neskutečná plavba, během níž se chlapec musel proměnit v muže, aby dokázal obstát v konkurenci jednoho z největších predátorů naší planety a přežít strastiplnou pouť k pevnině.

O knižní předloze Yanna Martela se léta tvrdilo, že je nezfilmovatelná. Příběh, který se odehrává na ploše tří kontinentů, dvou oceánů a bohaté imaginace, v němž jsou hlavními postavami kluk a tygr, se však pod Leeovým režijním vedením proměnil v klenot. Z nenatočitelného příběhu se stalo vzrušující výpravné dobrodružství plné magických obrazů a provokativních témat. Jistě pomohlo i to, že pro autora Martela byl režisér Ang Lee tou nejlepší volbou. „Dokáže točit emocionálně velmi silné příběhy bez ohledu na to, zda jde o intimní filmy jako Zkrocená hora nebo Ledová bouře, nebo spektakulární kousky typu Tygr a drak. A přesně takový přístup Pí a jeho život potřeboval. Je to intimní drama mladého muže, který ztratil rodinu, ale musí se přes to přenést kvůli dobrodružstvím a neskutečným výzvám osudu, jimž musí čelit.

US – 2012; FOX
Scénář: David Magee, Yann Martel
Režie:  Ang Lee
Hrají:  Irrfan Khan, Gérard Depardieu, Suraj Sharma, Rafe Spall, Tabu, Adil Hussain
 
zdroj: BONTONFILM a.s.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024