Na úvodní stránku





Netopýří výstava se na zimu usídlila v Žihobcích

TAMeK

2012-12-21

Kultura

Přečteno: 4495

Komentářů: 0


Ve čtvrtek 29. listopadu byla v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích zahájena výstava Netopýři, která přibližuje tajemný a rozmanitý svět těchto létajících savců.


Fotografická výstava připravená Českou společností pro ochranu netopýrů doplněná drobnými exponáty bude návštěvníkům k dispozici do 28. února 2013.

Během výstavy se návštěvníci seznámí s rozmanitostí netopýřích druhů v České republice, s jejich biologií, výzkumem a ochranou. Výstava se zabývá také problematikou soužití netopýrů v blízkosti lidí a řešením některých problémů, které při tom mohou vznikat. Čtrnáct velkých panelů s fotografiemi předních českých chiropterologů a doprovodným komentářem doplňují ukázky budek pro netopýry, výzkumné pomůcky nebo literatura o netopýrech. Součástí jsou také interaktivní prvky a úkoly pro děti i dospělé.

 

"Tato putovní výstava je jednou z mnoha aktivit České společnosti pro ochranu netopýrů, jejichž cílem je rozšířit znalosti o netopýrech, vymýtit nesmyslné pověry a předsudky v podvědomí lidí a v neposlední řadě netopýry představit jako jedinečné a užitečné tvory, kteří si zaslouží žít v naší blízkosti," říká hlavní autorka výstavy, Dita Weinfurtová. "Příkladem dlouhodobého soužití lidí a netopýrů je i zámek v Žihobcích, neboť jeho půdy využívá tradičně jako letní úkryt početná k! olonie vzácného vrápence malého," dodává Weinfurtová.


Výstava je k dispozici na zapůjčení i pro další muzea, ekocentra a ostatní zájemce a postupně putuje po celé České republice. V letošním roce již byla k vidění např. ve Voticích, na hradě v Týnci nad Sázavou nebo v Mělníce. V Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích ji můžete navštívit až do konce února 2013, vždy od pondělí do pátku v 9:00 -- 16:00 hod.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024