Na úvodní stránku





Odstartoval III. ročník charitativně ekologické akce Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu

TAMeK

2013-01-24

Různé

Přečteno: 4447

Komentářů: 0


Projekt "Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu", který stejně jako v minulých letech pořádá Recyklohraní, o.p.s. ve spolupráci se společností Asekol a parterem společností T-Mobile Czech Republic, 1. 1. 2013 odstartoval svůj již III. ročník.


Cílem projektu je i letos podpora sběru a opětovného využití mobilních telefonů a podpora organizací, které se věnují práci s handicapovanými spoluobčany.

Princip akce je velice jednoduchý. Školy registrované do projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět mohou až do 28. 2. 2013 sbírat staré nebo nepoužívané mobilní telefony, ať už ty, které fungují, nebo i ty nefunkční. Seznam registrovaných škol je uveden na stránkách www.recyklohraní.cz. Školy jsou za svou snahu odměňovány body, a tak jistě uvítají i příspěvky od spoluobčanů ze svých spádových obcí či měst. V březnu pak společnost Asekol vše sveze, spočítá a společně vyhodnotíme 3 nejlepší sběrače (školy), na ně pak čekají odměny v podobě výletů dle vlastního výběru.

Že je tato akce u žáků a studentů velice oblíbená, svědčí i počet sesbíraných mobilních přístrojů během prvních dvou ročníků -- celkem bylo zrecyklováno nebo předáno potřebným spoluobčanům téměř 65 tis. přístrojů.

A jak se s vybranými mobily naloží? Funkční telefony budou zkontrolovány a předány organizacím, které pracují s handicapovanými spoluobčany, například společně podpoříme děti v dětských domovech! . "V roce 2012 společnost Asekol předala repasované telefony dětem v domově v Hodoníně u Kunštátu nebo v Hranicích v Olomouckém kraji. Jsme velice rádi, že původně nepoužívané mobilní telefony našly i díky žákům zapojeným do projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět znovu své uplatnění," říká Ilona Johnová Koukalová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Recyklohraní.

Nefunkční telefony prochází recyklací. Rámcově mobilní telefony obsahují v závislosti na modelu asi 56 % plastů (kryt, podložka klávesnice, deska plošných spojů), 25 % kovů (vodiče, elektronické součástky, mechanické komponenty), 16 % skla a keramiky (displej, keramické díly) a 3 % ostatních látek (tekuté krystaly, látky zpomalující hoření). Tyto součástky se dále sestávají z více než padesáti surovin. Přes polovinu mobilního telefonu tvoří plasty, čtvrtinu pak měď, hliník a železo. Podíl ostatních surovin jako např. olova, niklu nebo stříbra je přibližně jedno procento. V mobilních telefonech najdeme! i těžké kovy, jejich slitiny a sloučeniny, dále stopy kadmia,! olova, lithia, niklu, zinku, arzénu a beryllia. Většina jmenovaného lze zrecyklovat, tj. opětovně použít bez nutnosti získávání důležitých a často už vzácných prvků z přírody. Proč toho nevyužít?


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024