Na úvodní stránku





Zítřejší noviny nahlížejí do budoucnosti

TAMeK

2013-03-15

Internet

Přečteno: 4457

Komentářů: 0


Pravda? Lež? Realita? Fikce? Události, které se paradoxně teprve stanou, popisuje netradiční nový web Zítřejší noviny (www.zitrejsinoviny.cz), který 1. března 2013 přivítal první čtenáře.


Nové stránky připomínají, grafikou i obsahem, klasický internetový deník, ale všechny zprávy jsou v nich smyšlené (se skutečností se ale následně v mnohém shodují) a mají vždy o jeden den dopředu posunuté datum.

„Zítřejší noviny, to je čistokrevná fikce, ale s reálným příslibem, že se příští den vyplní takřka vše, o čem se v nich píše. Články o zítřku vycházejí z očekávaných událostí, kalendárií, programů sportovních zápasů atd,“ vysvětlil šéfredaktor Zítřejších novin Martin Lavay. Všechny podrobnosti dějů budoucích samozřejmě nový internetový deník odhadnout nedokáže, přestože se tak tváří. „Čtenáři si například už 1. března mohli přečíst, který film letos získá cenu Český lev, vyhlašovanou až 2. března, jak kuriozně vyvrcholí plánovaná naturistická akce v brněnském aquaparku nebo jaká šťastná čísla padnou v nejbližším tahu sportky,“ usmál se Lavay.

Většina zásadních „reálných“ zpráv je v Zítřejších novinách výjimečně doplněna i na první pohled jasnými nesmysly. „Informace o pokusu ministra financí Miroslava Kalouska spáchat sebevraždu a skočit ze čtvrtého patra ministerstva, je skutečný úlet, ale kdo ví, i podobné věci se mohou stát. Zítřejší noviny, to je taková hra na to, co kdyby,“ doplnil hlavní tvůrce webu.  

Neobvyklého internetového deníku, cestujícího se čtenáři v čase, si už všimla řada osobností. „Je to skvělý nápad a budu ho sledovat. Připomíná mi klasickou filmovou komedii, Stalo se zítra, od Reného Claira, z roku 1944 - tam ovšem hrdina opravdu četl zítřejší noviny,“ připomenul český expert na science fiction a spisovatel Ondřej Neff.

Socioložka Jiřina Šiklová přivítala v Zítřejších novinách alternativní uvažování: „Pluralita vidění problémů, je vždy přínosem,“ poznamenala.

Správce nejznámějších českých hodin, Staroměstského orloje v Praze, Petr Skála, viděl v Zítřejších novinách na jednu stranu zábavnou provokaci, „věštění předbíhající nepředběhnutelný tok času“, ale současně i možnost rafinovaně zasahovat již do přítomnosti. „Věřím, že nebude tento potenciál promarněn poklesem do bulvárních sfér a očekávám spíš humor a informovaný nadhled,“ zdůraznil Skála.

Internetové Zítřejší noviny přinášejí čtenářům kromě zpravodajství i rubriky Filmy o cestování v čase, Knihy o cestování v čase, Komiksy o cestování v čase, Hry o cestování v čase, Povídky o cestování v čase, ankety, ale i stránky plné zajímavostí o kuriozních hodinách, kalendářích, časových smyčkách a časových paradoxech.

Martin Lavay


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024