Na úvodní stránku





Muzikantské Velikonoce zahrají Pražanům první tóny jara

TAMeK

2013-03-22

Pozvánky

Přečteno: 4260

Komentářů: 0


Tóny jara už od 16. března rozehrají lidové Velikonoce v centru Prahy. Na Staroměstském a Václavském náměstí začnou oslavy největších křesťanských svátků, které letos doprovodí hudební motivy. Velikonoční trhy zde potrvají do 7. dubna.


Pražané i návštěvníci centra města budou už za tři dny procházet rozkvetlými zahradami a velikonočním tržištěm. Na obou náměstích vyroste jarní vesnička s prodejními stánky, kterou ozdobí záplava květin a motivů Velikonoc. „Dominantou budou letos nejen velikonoční náměty, ale také roztančená jarní příroda. Nezapomněli jsme ani na dobré jídlo s oblíbeným velikonočním jídelníčkem,“ slibuje Milan Heidler, výkonný ředitel společnosti Taiko, která trhy pořádá.
 
Strom hrající na basu a vejce s flétnou
      
Staroměstské náměstí ozdobí tradiční bříza, kterou zpestří barevné pentle, květiny a vajíčka. Hlavní téma se však v letošním roce přesune na místa, kde budou stát tři rozkvetlé zahrady. V jejich středu uvidí návštěvníci až 4,5 metru vysoké třešňové stromy, které symbolicky rozezní bílé ruce hrající na hudební nástroje v životní velikosti. Dekoratéři zvolili basu, housle a harfu.
 
„Hlavní myšlenka, z níž jsme vycházeli, byla – co Čech to muzikant. Hosty trhů tak budou na každém kroku provázet právě hudební nástroje a symboly, které se tak současně propojí s jarními barvami v tónech jara,“ upřesňuje Vlastimil Jakubec z firmy S.O.S. – DEKORACE.
 
Ožijí také štíty prodejních domků. V jejich středu zaujmou především děti velikonoční kraslice, které se díky pohádkové podobě promění v muzikanty a zahrají na housle či flétnu. Vyhlídkový most roztančí záplava not a jeho špičku ozdobí houslový klíč vytvořený z květin. „Noty budou připevněné k lanům a vytvoří tak vlastně notovou osnovu,“ doplňuje Vlastimil Jakubec.
 
Muzikantská soutěž pro malé i velké!
 
Návštěvníci trhů se mohou zapojit i do velikonoční soutěže. Stačí jen správně odpovědět na jednu ze dvou otázek, které vyžadují pozornost při sledování výzdoby vyhlídkového mostu. Kdo správně odpoví, může se stát majitelem dárkového velikonočního balíčku. Odpovědní kupóny najdou malí i velcí hráči v Dětské staroměstské dílničce v době od 28. března do 1. dubna. Denně bude vylosován jeden výherce. V případě odpovědí na druhou – bonusovou otázku, se bude výherce losovat, pouze na Velikonoční pondělí.
 
Otázka číslo 1 zní: Kolik z not na vyhlídkovém mostě trhů na Staroměstském náměstí je čtvrťových, osminových a šestnáctinových?
 
Otázka číslo 2: Kolik taktů tříčtvrtečního rytmu tvoří noty na vyhlídkovém mostě trhů na Staroměstském náměstí?
 
 
Rozmístění tržiště do prostoru obou náměstí zůstává stejné jako v předchozích letech. „Jde o historicky ověřenou tradici, takže u ní zůstáváme. Lehce se upraví pouze kompozice stánků v rohu náměstí směrem ke kostelu Sv. Mikuláše. Tři poslední prodejní domky se natočí směrem k Pařížské ulici, aby byl plynulejší průchod směrem ke stanici metra Staroměstská,“ říká k architektonickým úpravám Pavel Kocych, architekt trhů. Vzhledem k dočasnému odsunutí termínu instalace kopie Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí se původní předpokládané změny posouvají na pozdější dobu.
 
Velikonoční sortiment a program na podiu
 
Prodejci nabídnou ve stáncích tradiční velikonoční sortiment - tematické ozdoby, kraslice, pomlázky, přání, velikonoční věnce, sošky zvířat s motivy Velikonoc a další suvenýry. Chybět nebudou ukázky ručních řemesel a možnost nákupu věcí vyrobených přímo před zraky návštěvníků. Ti si mohou prohlédnout a zakoupit práci od kováře, květinářky, která předvede suchou vazbu, nebo shlédnout ukázky tkaní na tkalcovském stavu. Pro nejmenší hosty je připraveno malování kraslic různými technikami a ruční výroba svíček.
 
V gastronomické části prodejci nabídnou mimo jiné alternativu k beránkovi – bábovkového zajíce, velikonoční nádivku, vajíčkovou tlačenku, guláš v chlebu nebo jidáše s medem.
 
Centrem kulturního dění se tradičně stane pódium na Staroměstském náměstí, kde se bude konat každodenní program. „Vystoupí především folklórní a lidové soubory z celé republiky. Bavit diváky bude jistě den s rekordy a kuriozitami s oblíbeným králičím hopem – závodem obřích králíků - a již tradičně se bude konat také mistrovství České republiky v otvírání ústřic. Samozřejmostí bude velké velikonoční odpoledne pro děti a mnoho dalších aktivit,“ popisuje Libuše Pardubská, vedoucí dětských programů na Velikonočních trzích.
 
V provozu bude každé odpoledne také Dětská staroměstská dílnička, kterou provozuje Občanské sdružení Sluníčka. Na děti čeká kromě loutkové pohádky oblíbená výtvarná dílna, kde budou zdobit kraslice a květináče s jarní a velikonoční tématikou, vyrábět slepičky, kohoutky, zajíce a mnoho dalších zajímavostí. Navíc se dozvědí více o starých zvycích, tradicích a obyčejích, které na Velikonoce dodržovali naši předci. Mohou také soutěžit o atraktivní ceny. Jarní náladu na Staroměstském náměstí podpoří mini ZOO se živými zvířátky.
 
Otvírací doba
 
Prodejní domky se suvenýry a dekorativními výrobky budou otevřeny každý všední den od 10 do 22 hodin. Stánky s občerstvením budou zprovozněny denně do půlnoci. Dětská staroměstská dílna nabídne program od pondělí do pátku, pokaždé od 15 do 18 hodin, o víkendu zůstane otevřená od 12 do 19 hodin.
 
 
 
zdroj : PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024