Na úvodní stránku





Nenech si to líbit

Michal Nováček

2013-04-10

Různé

Přečteno: 2477

Komentářů: 0


Nakladatelství Portál vydalo knihu Jocelyne Roberta Nenech si to líbit. Kniha je určena rodičům a dětem v oblasti prevence proti sexuálnímu zneužívání dětí.


Autorka knihy Nenech si to líbit Jocenyme Robert je pedagožka a sexuoložka. Je autorkou šesti knih sexuální výchovy pro děti i knih s populárně psychologickou tématikou. Publikuje, vystupuje v médiích a působí jako lektorka na přednáškách v oblasti zdraví, prevence a sexuální výchovy.

Nenech si to líbit

Kniha, kterou vydalo nakladatelství Portál, z francouzského originálu přeložila Eva Nováková. Kniha je doplněna zajímavými a názornými ilustracemi Jean-Francois Vachon.

Publikace je určena hlavně dospělým, kterým by měla být pomůckou při výchově dětí v této oblasti. Obsahuje barevně psaný text, který je určen dětem. Knihu si tedy můžete nejprve v klidu přečíst a potom z ní vybrané pasáže číst svým dětem.

V knize se dočtete, co to vlastně sexuální zneužívání je a jaké má etapy. Jehomodhalení je těžké, Podle statistik pokud dítě oznámí jednomu z roidičů, že je sexuálně zneužíváno, 43% to nebere vážně. Pokud s ena zneužívání přijde např. ve škole, je mu uvěřeno jeb v 83% případů. Přesto ve 28% případů nikdo neučiní žádná opatření. V roce 2011 bylo zneužito 710 dětí do 14 let a 37 dětí od 15 do 17 let. Nejvíce jsou ohroženy děvčata od 6 do 11 let. Dětem od 12 do 17 let hrozí větší riziko, že se stanou obětí zneužití mimo rodinu.

 

Základem je sexuální výchova. Zdůrazněno je zde, že by dítě mělo umět říct NE. Je zde vysvětlen rozdíl mezi tajemstvím o štěstí a jedovatým tajemstvím. To jedovaté by si děti neměly nikdy nechávat pro sebe.

 

 

 

V knize je uvedeno několik modelových situací a je zde i několik testů chodvání v různých situacích. Důležité je to, že osoba, která dítě ohrožuje, bývá většinou dítěti sympatická, umí získat jeho důvěru. Odmítnout pomoc dítěte dospělému není neslušné, pokud by tím dítě bylo ohroženo (např. by šlo někam s dospělým, kterého nezná, samo). Měl by požádat o pomoc někoho dospělého, pokud nemůže, je lepší mu místo pomoci, tuto pomoc dospělého přivolat.

 

 

Dítě by nemělo chodit s niným cizým bez vědomí rodičů. Nedoporučuje se ani použití hesla, protože jej menší dítě může prozradit jiným lidem a při jeho změnění, si jej může poplést. V knize je samozřejmě i zmínka o nebezpečích na Internetu. Najdete zde rady, kde by měl být doma umístěn počítač, abyste měli přehled, co vaše zejména malé děti na Internetu dělají a s kým komunikují.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024