Na úvodní stránku





Galénův odkaz

Michal Nováček

2013-06-19

Internet

Přečteno: 2417

Komentářů: 0


V únoru se na českém Internetu objevil nový portál Galénův odkaz, který byl připravován už delší dobu, ale nakonec byl spuštěn den po Galénově smrti.


Jan Šimáně – Galén je legendou pro většinu vedoucích dětských a mládežnických kolektivů od skautů, přes pionýry až po tomíky. Galén se věnoval jak velkým sdružením, stál např. při vzniku Duhy, ale především se věnoval malým sdružením a dětským klubům.

 

Galénův odkaz

Nově spuštěný portál Galénův odkaz přináší jak textové vzpomínky na Galéna, tak rozsáhlou fotogalerii, ale v sekci audio se postupně objevují Galénovy vzpomnínky i vzpomínky Galénových přátel na něj.

 

První sekcí, která byla spusštěna, byl právě uzin, přinášející informace o Galénově úmrtí včetně reportáže z posledního rozloučení s ním. Najdete zde ale i několik starších Galénových úvah a článků. A nechybí ani aktuality o věcech, které měl Galén rád, jako např. o letošní Bambiriádě. Galén se několika Bambiriád osobně ta svého života zúčastnil.

 

V audio sekci najdete digitalizované nahrávky, které budou postupně přibývat. Byly pořízeny s Galénem Mílou Fučkem při besedách v Horažďovicích a okolí a v Praze. Je to dvacet devadesátiminutových magnetofonových kazet, které Míla postupně digitalizuje a upravuje a dává do této sekce. Vedle vyprávění Galéna, které začíná od jeho narození av němž postupně vzpomíná velké množství osobností ze světa dětí a mládeže, zde najdete i vzpomínky několika vedoucích na Galéna.

 

Dále na portálu najdete diskusní fórum, kde můžete diskutovat na nejrůznější témata a to jakj přímo o Galénovi, tak o věcech s Galénem blízce souvisejících, jako jsou Březové lístky a jeho další velké pedagogické hry.

 

V sekci odkazy najdete odkazy na nejrůznější internetové stránky týkající se dětí a mládeže. I Tato sekce bude postupně doplňována.

 

V sekci Co píší jinde najdete časen RSS čtečky vybraných serverů věnující se tématice dětí a mládeže. Tato sekce se teprve začíná připravovat, takže si na ně ještě asi několik měsíců počkáme.

 

Ve fotogalerii najdete velké množství fotografií, které jsou tříděny podle akcí a podle osob. Jsou zde zejména fotografie z CVVZetek a PONSů, ale počítá se prý i s fotografiemi z Bambiriád. Fotky můžete dále vyhledávat podle 45 osob, což samozřejmě také není konečné číslo.

 

Portál připravuje Míla Fuček ve spolupráci s Informačním centrem oddílů a klubů. „Jde o nekomerční projekt a vítána je spolupráce s každým, kdo Galéna zná a má o něm co říc“, říká k portálu jeho autor Míla Fuček.“Vítán by byl zejména grafi, protože portál je zatím jenom se základní grafikou, ale spíše pouze v textové podobě.“


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024