Na úvodní stránku





Sázavafest 2014 představuje program

TAMeK

2014-03-12

Kultura

Přečteno: 4277

Komentářů: 0


Festival, který má tradici. Festival, který má stále co říct. Festival, který slibuje, že bude ještě více fresh. Sázavafest se již tradičně první srpnový víkend, 31. července až 2. srpna, odehraje v magickém zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou, ve kterém minulý rok definitivně zakotvil. Představujeme headlinery, velkou dávku potvrzených kapel a speciální tematický program prvního dne festivalu.


Sázavafest se vždy snažil přinášet českým hudebním fanouškům moderní uskupení a žánry. Díky němu tak bude mít Česká republika možnost být svědkem příchodu originálního stylu, který dobývá evropská velkoměsta Londýn, Berlín a Paříž – electro swingová revoluce se ve Světlé nad Sázavou představí ve velkém…

…a to z jednoduchého důvodu – právě pařížské producentské a DJ duo BART & BAKER jako první v roce 2005 vzalo staré swingové desky z první půlky 20. století a začalo je mixovat s moderními dance prvky, čímž položili electro swingu základy. To vše ještě podtrhli svým vystupováním – pánové vystupují zásadně ve smokingu a klobouku. „Jsme hrdí na to, že jsme dokázali využít prvky vintage hudby a vystupování a spojit je s moderní hudbou, protože tak odkrýváme krásu swingových rytmů nejen skalním fanouškům, ale hlavně mladé generaci," hlásí o sobě francouzské duo.

Co je esencí electro swingu? Otevřenost k hudbě a hlad po kvalitních rytmech, které člověka pozitivně nakopnou. Jejich šest alb a několik EP se úspěšně umístily v řadě prestižních žebříčků.

Do Čech duo navíc přiveze posilu - jejich vystoupení zkrášlí svou přítomností zpěvačka a královna tango soulu - totiž rakouská diva MisSiss.

BART & BAKER - Troublesome Trumpet (Murder On The Blue Notes)

BART & BAKER - Baby Don't You Cry Skeewiff Remix

Zvuk téhle party se vyznačuje mezinárodním duchem, stejně jako jejich ambice. Poslední singly Tiquette, Sometimes a Tin Tin jsou důkazem, že partička KLISCHÉE je schopná ovládnout svým pulsujícím electro swingovým soundem jakkoli velkou stage. Vystupování po celé Evropě měla kapela za sebou dokonce ještě dříve, než vydala svou první desku a určitě nebude trvat dlouho než se z Klischée stane jednou z nejúspěšnějších švýcarských vývozních artiklů. Čeští fanoušci hudbu této party znají, i když možná neví odkud - jejich skladba Tin Tin se objevila ve spotu největšího českého operátora. Všichni členové jsou vždy naladěni na pořádnou pařbu - kamkoli už je jejich kroky v šíření revoluce jménem electro swing zavedou.

KLISCHÉE – Tiquette

KLISCHÉE – Tin Tin

Na své megaúspěšné Černobílé turné z loňského roku, kdy se jí podařilo vyprodat největší haly, které Česká republika má, bude letos navazovat LUCIE BÍLÁ. Co lze očekávat od nejúspěšnější české zpěvačky posledních dvaceti let, ověnčené mnoha a mnoha cenami? Rozhodně nic menšího než velkolepou show, klasické chytlavé songy a především nezaměnitelný hlas, který nemá na české hudební scéně obdoby. Lucie Bílá také nabídne největší hity své kariéry a jistě připomene i muzikálové melodie, které proslavila.

CHINASKI se opět chystají intenzivně koncertovat, a že to myslí vážně, potvrdili začátkem února naprosto vyprodaným koncertem v pražské O2 Aréně. Že vám tahle partička v čele s Michalem Malátným loni tak nějak chyběla? V krásném zámeckém parku ve Světlé nad Sázavou si klasické hity jako 1. signální, Kutil, 1970 a mnoho dalších vychutnáte rozhodně nejlépe. Navíc můžete s kapelou dodatečně oslavit dvacet let jejich existence.

Kdo je králem českého funku? Bez debat to jsou MONKEY BUSINESS! V čele se znamenitými zpěváky Tonyou Graves a Matějem Ruppertem tahle kapela roztančí ty, kteří se budou při jejím vystoupení zdržovat pod pódiem či pohybovat někde kolem. Odehrají všechny své klíčové pecky ze všech vydaných alb a vzhledem k absolutní nepředvídatelnosti téhle party je pravděpodobné, že dojde i na nějaká hudební překvapení.

DAN BÁRTA & ILLUSTRATOSPHERE předvede průřez svou tvorbou, zahraje novinky z aktuálního alba Maratonika a přidá i starší skladby v novém kabátě. Spolu se sestavou prvotřídních hudebníků tento výjimečný český muzikant naservíruje famózní hudební zážitek, který okouzlí i nejnáročnější fanoušky.

MICHAL HRŮZA je hitmaker k pohledání. Na každé jeho desce je nějaká písnička, která sebejistě vpluje na rozhlasové vlny a drží se tam dlouhou chvíli, někdy i řadu let. Jeho koncert patří k těm, kdy znáte všechny skladby, až se tomu nestačíte divit. Na Sázavafestu vystoupí hned dvakrát, a to elektricky a akusticky.

Německá kapela, která vznikla v roce 2009 v Hamburku a stala se fenoménem ještě před tím, než vydala své první album, přičemž do té doby stihla sehrát na dvě stovky koncertů. Lidé se tak brzy začali ptát - která kapela si dovolí takhle naživo improvizovat? Která kapela dokáže své songy přímo převtělit v tanec? Přesně tohle totiž partička FUCK ART, LET´S DANCE! dělá a je připravena svou energii vyslat i do návštěvníků Sázavafestu.

Kytarovou část festivalu podpoří nadějní Rakušané THE BETH EDGES. Proti tomu dodá MR ŽARKO balkánský vítr a M.A.D. BAND z Moskvy obohatí sekci festivalu se svým ska.

Sázavafest návštěvníkům nabídne kapely na třech pódiích, taneční produkce bude probíhat ve velkém stanu hluboko do noci.

Chtěli jsme tradičně návštěvníkům představit něco nového. V minulosti jsme electro swing lehce nakousli, letos jsme chtěli být součástí vzestupu tohoto žánru, protože v hlavních metropolích Evropy se už stal velkým fenoménem. Máme velkou radost, že se nám podařilo získat samotné zakladatele tohoto stylu. Návštěvníci se samozřejmě můžou těšit i na českou hudební špičku, od skupiny Chinaski a Lucie Bílé až po energickou show Monkey Business nebo prvotřídního muzikanta Dana Bártu,“ říká ředitel Pavel Kloupar. „Nejvíc hrdí jsme na místo, ve kterém jsme loni zakotvili – Sázavafest byl vždy hlavně o pohodové atmosféře v blízkosti přírody a zámecký park ve Světlé nad Sázavou se v tomto ohledu osvědčil naprosto perfektně,“ dodává.

PRVNÍ DEN VE ZNAMENÍ ZVÍŘAT

Ve spolupráci se ZOO Jihlava jsme pro návštěvníky připravili hned na úvod festivalu Zvířecí den. Ve čtvrtek totiž zahrají jen kapely se zvířetem v názvu. Těšit se můžete třeba na skupiny ŠKWOR, STO ZVÍŘAT, Medvěd 009, PubAnimals, Kohout plaší smrt, Jelen a mnoho dalších.

Zvířecí den by samozřejmě nebyl kompletní bez svého maskota. Tím se stane vydra říční, kterou Sázavafest adoptuje a s pomocí jedné z kapel pokřtí. Proč vydra říční? Zrovna ona je jediný druh vydry, který se v České republice vyskytuje a hlavně - tohle ohrožené zvířátko je v myslích každého spjato s řekou – stejně jako je festival neodmyslitelně spjat s řekou Sázavou, která protéká v těsné blízkosti zámeckého parku.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Svou opětovnou účastí poctí Sázavafest také jeden z nejznámějších současných českých komiků Lukáš Pavlásek se svým programem Na stojáka. Ten v loňském roce na festivalu vystoupil hned dvakrát, dva večery za sebou. Při vystoupení mu sekundovala také Ester Kočičková. Letos si toto dvojité vystoupení, podpořené dalšími komiky, zopakuje a ze zkušeností z loňska, kdy byla jeho show zaplněna do nejposlednějšího místečka, se mají diváci určitě na co těšit.

Letošní ročník také s velkým potěšením poprvé přivítá exhibici improvizované poezie – slam poetry. Vystoupení, během něhož jednotliví účastníci, vyzbrojeni pouze svými schopnostmi a mikrofonem, improvizují nebo přednášejí částečně připravené texty a jsou posléze hodnoceni přímo publikem, má v České republice již skoro desetiletou tradici, existuje dokonce celorepublikové mistrovství - právě jeho vítězové na Sázavafestu vystoupí.

Zámecký areál bude letos připraven i na nejmenší – pro děti bude přichystán tradiční dětský koutek.

VYSTUPUJÍCÍ ZAHRANIČNÍ UMĚLCI: BART & BAKER, FUCK ART, LET´S DANCE!, JOHNA, KLISCHÉE, M.A.D. BAND, MR ŽARKO, THE BETH EDGES

VYSTUPUJÍCÍ DOMÁCÍ UMĚLCI: ADAM MIŠÍK, CARTONNAGE, CHINASKI, DAN BÁRTA & ILLUSTRATOSPHERE, DYING PASSION, EDDIE STOILOW, JELEN, KEKS, KOHOUT PLAŠÍ SMRT, LUCIE BÍLÁ, LUKÁŠ PAVLÁSEK, MADAME BUTTERFLY, MEDVĚD 009, MICHAL HRŮZA (2x – elektricky i akusticky), MŇÁGA A ŽĎORP, MONKEY BUSINESS, NICE NAVELS, NO DISTANCE PARADISE, OVČIE KIAHNĚ, PRAGUE CONSPIRACY, PRVNÍ HOŘE, PUB ANIMALS, SEASON CRACK, STO ZVÍŘAT, SUPPORT LESBIENS, ŠKWOR, ŠTĚPÁN KOJAN, TONYA GRAVES, WOHNOUT, XINDL X, ZAJÍC COMPANY, ZELENINA

V rámci výše zmíněné podpory mladých hudebních talentů se stalo již tradicí, že vítěz daného slavičího ročníku vystoupí na následném Sázavafestu a že návštěvníci festivalu mohou po dobu jeho konání exkluzivně ve slavičí anketě hlasovat. Objevem roku se stal ADAM MIŠÍK, který svůj koncertní program představí již jako majitel nového alba, které by mělo vyjít na jaře. Jeho písničky jsou mladé, svižné a – jak ukázaly koncerty – okouzlující zejména pro ženskou část publika. Adam Mišík je navíc znamenitý zpěvák a šoumen.

VSTUPENKY

Momentálně je cena vstupenek na celý festival 550,- Kč. Od 10. března bude stanovena na 650,-. Cena vstupenky je konečná včetně všech poplatků prodejní sítě Ticketprotal.

Držitelé ISIC karet mohou tradičně využít slev - od 10. března sleva 25 %, od 1. dubna sleva 20 % a od 1. 6. platí sleva 15 %.

Více informací a nákup vstupenek na www.ticketportal.cz.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024