Na úvodní stránku





Zmrazené již neznamená čerstvé

dTest
TAMeK

2012-08-24

Různé

Přečteno: 5282

Komentářů: 0


Přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Od srpna bychom se nově měli dozvědět, o který kousek pečiva se jedná. Přikazuje to nová právní úprava.


Přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Od srpna bychom se nově měli dozvědět, o který kousek pečiva se jedná. Přikazuje to nová právní úprava.

Vyhláška Ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů. Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením "rozmrazeno" nebo "ze zmrazeného polotovaru".

Podle obchodníků poskytuje dopékání pečiva zákazníkům to nejčerstvější pečivo přímo z pece a prodejci díky tomu mohou rozšířit nabídku pečiva bez obav z přebytků a finančních ztrát. Vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený k tomuto vyjádření uvádí: "Jedná se jen o část pravdy. Obchodníci ale zamlčují, že energie na mrazení jsou náklady navíc. Ten, kdo je zaplatí, je vždy spotřebitel."

Zákaz používání slova čerstvý pro rozmrazované pečivo nelze považovat za samoúčelný. Rozdílně připravované typy výrobků se totiž liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením. Lukáš Zelený vysvětluje: "Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto ! obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla." Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024