Na úvodní stránku





Vítejte v novém roce 2015

Martin Fencl
Michal Nováček

2015-01-01

Různé

Přečteno: 4392

Komentářů: 0


Všem naši pravidelným i nepravidelným čtenářům čtenářům přijeme spokojené prožití nadcházejícího roku 2015.


Milí čtenáři našich spojených ezinů Speed Expressu a Písmákova deníku. Rozhodli jsem se, že vás po delší době oslovíme přímo mi šéfredaktoři. Zvažovali jsem, zda máme na dnešní den napsat každý svůj samostatný novoroční článek, ale nakonec jsem se rozhodli napsat jeden společný pro oba naše spojené eziny.

 

Možná bychom mohli trochu zavítat do historie obou ezinů. Speed Express byl původně projektem Zdenka Cendry a jeho historii jsem kdysi (před 14 lety) popsal já Marťas v Živě.cz. Já v té době svůj magazín neměl a psal jsem na Živě, kde mě vyšlo 12 článků, což na to, že mě v té doby bylo 12 let, je slučný výkon. Pokud by vás ty články zajímaly, tak je najdete na http://www.zive.cz/Autori/sc-44/default.aspx?author=177. Dále jsem psal ještě do Magazínu eKamrád, kam ještě občas píšu pořád.

 

Se Zdeňkem Cendrou jsem posléze pár měsíců spolupracoval. Nejpreve v tenkrát jeho Speed Expressu a později v dalším nástupnickém projektu, jehož jméno si ale už nepamatuju. Dlouho jsem ale svůj vlastní ezin neměl a psal jsem do jiných ezinů, nejvíce do již zmíněného Magazínu eKamarád. Po čase jsme se se Zdeňkem dohodl, že můžu tento název použít pro scůj ezin a tak vznikla první verze mého Speed Expressu pod systémem phpRS. Postupně jsem získal i doménu speedexpress.cz a nakonec jsem přešel na současný redakční systém. Tímto přechodem začala moje spolupráce s Písmákovým deníkem.

 

A co Písmákův deník? Jeho historie je taky docela dlouhá. Já Písmák jsem od ranného věku psal také do Magazínu eKamarád, ale i do Novinovníku na dnes už bohužel neexistujících Majácích. Majáky byl první český portál pro děti, který vznikl asi půl roku před Alíkem, kam jsem chodil taky. Písmákův deník byl v první verzi na Active Magu, kde ho ale někdo hacknul a zničil. Nevydržel teda dlouho. Jeho první krátká historie je popsána v Magazínu eKamarád. Krátce na to byl ale Písmákův deník obnoven díky Mílovi Fučkovi, který mi pro něj upravil systém phpRS, na němž běžel několik let. U Míly Fučka jsme též hostovali, Písmákův deník i Speed Express.

 

Finanční problémy a změna hostingu znamenali na čas zánik jak Písmákova deníku tak Speed Expressu. Na nový hosting na Savanu se přestěhovaly hlavní projekty Informačního centra oddílu a klubů, které naše projekty zastřešuje, kterými byl samozřejmě Magazín eKamarád a Dětská seznamka. V té době skončil i Portál Osídlení.

 

Když se na novém hostingu vše ustálilo, přišla nabídka i nám, zda chceme oživit naše eziny Speed Express a Písmákův deník. Protože v poslední době před zánikem jsem už ani jeden moc utorských článků neměli a spíš jsme přebírali různé tiskové zprávy, tak jsme to zvažovali. Navíc jsem oba už dost odrostli. Já zakládal Speed Express někdy ve 13 letech, Písmáků svůj Písmákův deník v devíti letech. Nakonec jsem se ale dohodli, že to společně obnovíme.Dnešní redakční systém nám umožňuje mít společné články, ale i články, které můžeme směřovat pouze na jeden vybraný ezin. Těch je méně, než jsem původně mysleli. Ostatně tím, že jsem už odrostli věkových kategoriích, pro které jsou eziny určeny, připadá nám stále častěji, že ten který článek se hodí na oba eziny.

 

Připomeňme, že Písmákův deník je určen hlavně pro věk od prvňáků až po nějakých 12 let. Speed Express je určen náctiletým, tedy od 11 do cca 19 let, ale třeba klidně i starším.

 

Letos bychom rádi oba eziny více oživili, ale moc nevěříme, že to dokážeme sami. Času je stále méně. Pokud by ale chtěl někdo pomoct, bude to vítáno. Akorát za to nemůžeme nabídnout peníze, protože je to amatérský ezin, na které pracujeme oba zadarmo. A děláme na něm nejenom my, ale již zmíněný Mílá Fuček, který nás zásobuje tiskovými zprávami z Tiskové agentury mladých eKamarád, bez nichž byste asi neměli vůbec co číst.

 

Pokud byste chtěl někdo s oživením našich ezinů pomoci, budeme rádi. Můžete kontaktovat Marťase pro Speed Express nebo Písmáka pro Písmákův deník a nebo i Mílu Fučka (m1.fucek(zavináč)fucek.cz), který se teď o naše eziny stará více, než my.

 

Vše nejlepší do nového roku přejí Martin Fencl - Marťas a Michal Nováček - Písmák :)))


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024