Na úvodní stránku





Kluby Bratrstva a Tuláků už pouze v rámci branně-turistického oddílu TJ ORS Praha

Michal Nováček

2015-03-09

Volný čas

Přečteno: 4185

Komentářů: 0


Stručně o konferenci TJ oddílů rekreačních sportů Praha, která následovala po konferenci Informačního centra oddílů a klubů.


V pátek 6. 3. 2015 se konala konference TJ oddílů rekreačních sportů Praha. Zdánlivě nezajímavá konference ale řešila budoucnost bývalých klubů Bratrstva a Tuláků, které nyní fungují v rámci Branně-turistického oddílu.

 

TJ OSR Praha schválila plán a rozpočet na rok 2015, vzala na vědomí činnost a hospodaření za rok 2014. Dále schválila nové stanovy, které ji transformují z občanského sdružení na zapsaný spolek a protože byla současně volební, zvolila nového předsedu, kterým se stal Miloslav Fuček. Jde tedy o staronového předsedu.

 

TJ ORS Praha má nyní pouze dva oddíly. Jedním je náš branně-turistický a druhým je Klub stolních her a šipek, který ale nyní nemá členy a doufá, že je nabere v letošním roce.

 

Nové stanovy vše řeší hodně úsporně. Náš Branně-tábornický oddíl má zatím členů poměrně hodně, ale činnost celé TJ moc řešit nechce, takže jsme byli pro to, aby na konferenci měl každý oddíl pouze jednoho delegáta. Jeden člověk od nás se snad na konferenci najde a když ne, jako se to stalo v pátek, tak to není žádná tragédie. Horší je, kdybychom měli delegátů třeba pět, protože nás je hodně, a nikdo z nich nepřišel a konference kvůli tomu nebyl usnášení schopná.

 

Protože v TJ ORS Praha nikdo nechce moc řešit problémy celé TJ, předělaly nové stanovy statutární orgány. Statutárním orgánem je ředitel. Stanovy zahrnují i výbor, ale ten se volí pouze, jsou-li v TJ aspoň tři oddíly. Ale i tak je definovaný tak, že předsedovi pouze pomáhá a radí, i když některá jeho rozhodnutí jsou pro předsedu závazná. Tato varianta jediné osoby jako statutární zástupce, kterou umožňuje spolkům nový občanský zákoník, je pro TJ ORS Praha asi lepším řešením, protože ostatní členové výboru by byli statutárními zástupci stejně pouze formálně. Pro případ, že by v TJ ORS Praha vznikly ještě nové oddíly, zůstal výbor aspoň v této podobě zachovaný. Nyní se bude jednat o působení TJ ORS Praah av Ďáblicích, kd eby nové oddíly mohly vzniknout, např. šachový, protože TJ ORS Praha pořádá každoročně dvakrát Šach – ping (dvojboj ve stolním tenisu a v šachách).

 

Tělovýchovná jednota oddílů rekreačního sportu Praha mírně změnila i název a je nyní Tělovýchovnou jednotou oddílů rekreačních sportů Praha z.s. Vzhledem k tom, že náš branně-tábornický oddíl se neustále zmenšuje a jak jeho členové stárnou, tak ubývají, budu zvědavý, zda se podaří v TJ ORS Praha založit nové oddíly nebo aspoň oživit Klub stolních her a šipek. Určitě by to bylo potřeba, protože jinak nám tahle TJ do pěti až deseti let zanikne.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024