Na úvodní stránku





Veselá knížka O Picmínkovi a Vlakáčkovi je dárek k půlkulatým narozeninám Hajaji

TAMeK

2015-11-11

Kultura

Přečteno: 3662

Komentářů: 0


Každé místo v lidském světě má svého skřítka. Vidí je však jen ten, kdo na ně věří, a to jsou většinou právě děti.


2. ledna 1961 se z rozhlasových přijímačů ozvalo hlasem Vlastimila Brodského: „Dovolíte, jsem Hajaja. Dříve domácí skřítek v domě U Tří zvonů. Můj čas je podvečer…“ Těmto slovům předcházel rok intenzívní práce, než se z nápadu vyklubal legendární cyklus pohádek pro malé děti spolu s melodií flétny Václava Žilky. K Brodskému se postupně přidali Karel Höger, František Filipovský, Jan Tříska nebo Jana Brejchová. Během více než půl století byly v tomto pořadu odvysílány tisíce příběhů mnoha autorů v podání stovek herců. Jedním z nich je rozhlasová reportérka Michaela Vetešková, která pro Hajaju napsala sérii pohádek

o Picimínkovi a Vlakáčkovi, vyprávěl je Ota Jirák. K blížícím se pětapadesátinám Hajaji je knižně vydává Radioservis, s ilustracemi Lucie   Seifertové.

 

Míša Vetešková: O Picimínkovi a Vlakáčkovi

Každé místo v lidském světě má svého skřítka. Vidí je však jen ten, kdo na ně věří, a to jsou většinou právě děti. V budově Českého rozhlasu na pražských Vinohradech také žije pohádkový skřítek, který se narodil před pětapadesáti lety a jmenuje se HAJAJA. Přes den žije běžným životem skřítků, když ale přichází večer, zamíří do studia a vypráví dětem pohádky.
Hajaja zná i příběhy skřítka Picimínka, viděl ho putovat městem a hledat pro své kamarády ztracená červená kolečka, aby bylo jeho přátelům znovu veselo.

A na návštěvu přivolal skřítka Vlakáčka, který bydlí v pokojíku s květovaným křesílkem a dohlíží na včasné odjezdy a příjezdy vlaků na nádraží v Dršovicích. 
Knižní verze rozhlasové pohádky o putování a dobrodružství skřítků Picimínka

a Vlakáčka potěší především malé čtenáře. Text doprovodila veselými obrázky známá ilustrátorka dětských knih Lucie Seifertová. 

Vydal Radioservis roku 2015

Počet stran 126, MOC 199 Kč

Vydání první

www.radioteka.cz

 

Míša Vetešková napsalapro dětidvě knížkyreportážních pohádek  Jak maminka vylezla na stroma Jak maminka vylezla na věž, které uvedl ve zvukové podobě i Český rozhlas. Po úspěchu těchto knih autorka připravuje třetí díl. Příběhy jsou inspirované reportážemi, jež Míša Vetešková jako reportérka natočila pro vysílání Českého rozhlasu. Termín „reportážní pohádka“ po přečtení knihy Jak maminka vylezla na strom vymyslel uznávaný autor rozhlasových pohádek Karel Weinlich.

Míša Vetešková pochází ze Vsetína, v současné době pracuje jako vedoucí redakce kulturního zpravodajství Českého rozhlasu. Žije v Praze s manželem a vychovává dvě děti.

 

Lucie Seifertová vytvořila sérii obrázkových leporel o pozoruhodných místech Česka a její leporelo Dějiny udatného Českého národa se stalo předlohou pro stejnojmenný animovaný seriál. Nyní pracuje na cyklu Dějin pro nejmenší. Za své dílo dostala několik knižních a televizních cen (Magnesia Litera, Zlatá stuha, Zlatá pečať, Trilobit a Elsa). Narodila se v Poděbradech, spolu s manželem a dvěma syny bydlí v Praze. 


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024