Na úvodní stránku





Sedět se založenýma rukama není ve skautské povaze

TAMeK

2020-04-20

Volný čas

Přečteno: 2294

Komentářů: 0


Jak pomáhají v dnešní těžké době zlínští skauti?


Více než sto dobrovolníků a dobrovolnic se aktuálně zapojuje do práce Skautského krizového centra Zlín. Donáší nákupy stovce seniorů, ušili a distribuovali tisíce roušek, provozují výdejní místo pro ochranné štíty, doručují léky, volají seniorům a nově také zásobují dětské lékaře ve Zlíně a okolí celoobličejovými maskami. Spolupracují s Univerzitou Tomáše Bati, místní vietnamskou komunitou i řadou neziskových organizací.

 

„Pracovat organizovaně, práci si v týmu rozdělit, snažit se dělat ji dobře, to se člověk učí ve skautu odmala,” uvádí koordinátor Skautského krizového centra Jiří Robenek. Spolu s dalšími čtyřiceti skauty a skautkami ze Zlína a desítkami neskautských dobrovolníků se od počátku nouzového stavu zapojuje do služby společnosti.

 

Centrum působí ze Zlína, dosah má ale v celém Zlínském kraji. Zlínská pomoc ale putovala také za hranice Česka: do severoitalské Lombardie totiž Centrum poslalo přes čtyři a půl tisíce roušek, které ušili skauti, dobrovolníci z Otrokovic, příslušníci vietnamské komunity nebo Charita Valašské Meziříčí.

 

Podobné dobrovolnické skupiny skautů a skautek fungují v současnosti ve více než stovce obcí Česka (www.skaut.cz/mapapomoci).

 

Skautské krizové centrum Zlín má kvůli bezpečnosti dvě působiště, aby při případné nákaze nemuseli svou činnost ukončit všichni dobrovolníci. Jedno z nich je na Univerzitě Tomáše Bati, která skauty a skautky ve službě druhým podporuje. A spolupráce se nedávno rozšířila i do odborné oblasti:
„V médiích jsme zaznamenali, že ČVUT přišlo s nápadem udělat z potápěčských masek celoobličejovou ochranu pro lékaře – znělo to jako skvělý nápad. Nakoupili jsme tedy v místní prodejně pár desítek masek a požádali jsme o pomoc docenta Staňka z Fakulty technologické. Ten se svým kolegou doktorem Šenkeříkem začal rychle připravovat návrh 3D modelu pro připevnění filtru na masku a během pár dní bylo hotovo. 3D tiskáren vhodných k takovému tisku je jen sedm v celém Česku, jedna z nich nám ale filtr vytiskla a darovala. Hotové masky jsme dodali dětským lékařům, protože vzhledem k věkovému průměru patří mezi ohrožené skupiny,”popisuje Robenek.  

Pro více než sto seniorů a seniorek ve Zlíně a okolí zajišťují dobrovolníci Centra nákupy, vyzvedávání léků a testovacích proužků na diabetes nebo venčení psů. Věnují se také šití a distribuci roušek: mladší skauti a skautky stříhají a provlékají tkalouny, starší distribuují – celkem zvládli ušít a rozdat šest a půl tisíce roušek. Další tisíce roušek pak šili jiní a skauti je jen rozváželi či roznášeli, případně distribuovali materiál. Skauti rovněž dali k dispozici jednu ze svých kluboven pro 3D tiskaře, jejich ochranné štíty pak na jednom ze svých kontaktních míst rozdávají zdravotníkům a dalším zájemcům.

Centrum každý večer zveřejňuje na své facebookové stránce aktualizace, ve kterých shrnuje, co všechno dobrovolníci za daný den zvládli odpracovat:
„Dnes jsme dokončili revizi institucí pracujících se seniory, znevýhodněnými lidmi či dětmi ve Zlíně, zítra začínáme obvolávat další zařízení z okolí, pokusíme se o postupné pokrytí celého kraje. Za dnešek jsme volali více než 75 lidem ze sociální sféry, lékařům nebo klinikám, abychom zjistili, jestli nepotřebují roušky nebo něco jiného, s čím bychom mohli pomoci,” stojí v jednom z příspěvků.

Tamtéž jim pak místní lidé i organizace děkují, jako například Charita Zlín: „Vážení skauti, velice děkujeme za vaše nasazení. Jste naprosto úžasní, moc si vaší práce vážíme. Jste pro nás symbolem naděje.”

Podobné dobrovolnické skupiny skautů a skautek fungují v současnosti ve více než stovce obcí Česka (www.skaut.cz/mapapomoci). Spektrum činnosti je většinou podobné: šijí a distribuují roušky a materiál, tisknou ochranné štíty na 3D tiskárnách a doručují je zdravotníkům, zajišťují nákupy nebo vyzvedávání léků seniorům, stáčí a distribuují dezinfekci, roznáší infoletáky nebo městské zpravodaje, malují obrázky pro seniory nebo jim volají.

Na celorepublikové úrovni se pak skautští dobrovolníci zapojují do systému Skautské pomoci, projektu, na němž Junák – český skaut spolupracuje s organizací Elpida. Elpida na své Lince seniorů sbírá poptávky od seniorů a přidává je do webového rozhraní, kde je registrováno přes sedm set dospělých skautů a skautek. (www.skautskapomoc.cz)


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024