Na úvodní stránku





Netopýří noc již po osmnácté -- prožijte léto s netopýry!

Mezinárodní noc pro netopýry se stala v ČR již tradicí, která vzbuzuje neustále rostoucí zájem široké veřejnosti. V loňském roce tuto akci u nás navštívilo přes 5000 lidí. Velkou část návštěvníků (přes 50%) přitom tvoří děti do 15 let. "Pro děti i dospělé jsou netopýři přitažlivou skupinou živočichů, a to zejména z důvodu jejich noční aktivity a skrytého způsobu života, které z nich činí pro většinu lidí tajemné tvory. Netopýři přitom často žijí v naší blízkosti, neboť využívají různé úkryty v lidských stavbách -- na půdách, ve štěrbinách na zdech a dokonce i ve spárách panelových domů. Díky zájmu dětí lze snadněji motivovat i jejich rodiče a ostatní veřejnost ke spolupráci na ochraně těchto ohrožených druhů živočichů a k ochraně přírody ve městě obecně", vysvětluje Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů.
"Návštěvníky netopýřích nocí čeká bohatý program, jehož součástí budou přednášky o životě netopýrů a jejich ochraně, promítání prezentací a fil! mů, ukázky odchytu netopýrů do sítí, sledování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru, ukázky ochočených hendikepovaných netopýrů, ale i soutěže a hry pro děti. Na některých lokalitách jsou součástí programu také mimořádné noční prohlídky hradů, zámků či jeskyní," doplňuje Schnitzerová.
Mezinárodní noc pro netopýry probíhá pod záštitou Dohody o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS). Každoročně se koná v několika desítkách zemí Evropy, předloni se rozšířila i na další kontinenty a stala se tak akcí celosvětovou. "Cílem akce je upozornit na význam netopýrů v přírodě, příčiny jejich ohrožení a možnosti ochrany, při které je velmi důležitá spolupráce veřejnosti," doplnila ještě Schnitzerová. Letošní ročník je v pořadí již osmnáctý. Přehled všech 43 akcí, pořádaných od 10. srpna do 19. září 2014 v jednotlivých krajích ČR, lze nalézt na www.ceson.org.



Přidání komentáře k článku Netopýří noc již po osmnácté -- prožijte léto s netopýry!



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024