Na úvodní stránku





Festival VyšeHrátky letos bude, zachránil ho nový tvůrčí tým

TAMeK

2013-07-24

Pozvánky

Přečteno: 4404

Komentářů: 0


Interaktivní festival VyšeHrátky bude tento rok opět pod heslem Vyčůrat a hrát! bavit děti a jejich rodiče od 3. do 8. září na pražském Vyšehradě. Zakládající tvůrčí tým, který se původně chystal festival ukončit, nakonec našel své nástupce v řadách bývalých studentů DAMU. Ti chtějí dát větší prostor loutkovému divadlu a otevřít VyšeHrátky generačně širšímu publiku.


Členové nového tvůrčího týmu ovšem nejsou na VyšeHrátkách žádnými nováčky, většina z nich se v minulosti alespoň částečně na organizaci podílela. „Rozhodně se chystáme zachovat základní filozofii festivalu, který nechce jen suše vzdělávat, ale zároveň ani pouze poklesle bavit. VyšeHrátky budou i nadále místem, kde se hra, divadlo a vzdělávání neotřelým a příjemným způsobem propojí a zaměstná celou rodinu. Rozhodli jsme se ale oproti minulým ročníkům víc zaměřit na loutkové divadlo a ukázat na jeho potenciál. O tom svědčí i to, že většinu večerních koncertů odehrají kapely složené právě z alternativně smýšlejících loutkoherců, jako jsou například dechberoucí Jelení loje. Celý festival pak zahájí velmi svérázná formace Pískomil se vrací“ uvedla ředitelka festivalu Daniela Fialová.

Jubilejní 10. ročník nese příznačný podtitul „obrození“. Kromě obrození samotného festivalu ohlašuje podtitul i letošní hlavní téma, kterým je obrození národní. Slavní čeští buditelé a jejich snaha o probouzení češství propojí celý šestidenní festival. „Kluci a tatínci budou stavět divadlo Bouda, holky pak dostanou možnost vyzkoušet si vaření ve venkovní kuchyni Magdaleny Dobromily Rettigové. Chystá se také novotvarové domino nebo soutěž o nejlepší nové dětské slovo. Pro školy připravujeme vyprávění o Národním obrození prostřednictvím interaktivního storytellingového představení, které tuto obávanou výukovou látku představí ve zcela novém světle “ slibuje Johana Vaňousová, která má na starosti dramaturgii festivalu.

Program nezapomene ani na většinu osvědčených bodů z minulých let. Samozřejmostí bude tedy velký výběr převážně loutkových pohádek, například od oblíbených Buchet a loutek, odpolední čtení tatínků z řad zajímavých osobností a umělců nebo večerní koncerty pro dospělé. Jednou z novinek a lahůdek především pro starší návštěvníky bude křest Velké knihy o čůrání mladého autora Jakuba Plachého a výstava této knihy přímo ve festivalovém areálu.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024