Na úvodní stránku





Skautský den

TAMeK

2020-04-24

Volný čas

Přečteno: 2110

Komentářů: 0


Zájem o skauting je v Česku dlouhodobě velmi vysoký. Za posledních deset let vzrostl počet skautek a skautů o polovinu a Junák – český skaut, největší výchovná organizace pro děti a mládež v zemi, se tak stal jednou z nejrychleji rostoucích národních skautských organizací v Evropě i na světě. Aktuálně je skautů a skautek v Česku 67 959. A stejně jako před stoletím jsou i dnes díky skautské výchově připraveni na výzvy i krizové situace.


„Neutuchající zájem o skauting je potvrzením významu skautských hodnot v české společnosti: fair play, pomoc slabším nebo péče o své okolí zjevně neztrácí na důležitosti,” uvádí starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtický.

Podstatou skautingu je hodnotová výchova, která skauty a skautky mimo jiné vede k aktivnímu hledání příležitostí, jak se zapojit a pomoci, kde je třeba. Skautky a skauti po celém Česku tak nyní v době koronavirové krize roznáší informační letáky, šijí a distribuují roušky, míchají a roznáší dezinfekci, na 3D tiskárnách tisknou ochranné štíty pro zdravotníky, nakupují seniorům potraviny nebo léky, organizují logistiku a call-centra pro přijímání poptávek pomoci.  
 
Desítky skautských týmů zapojených do pomoci ve svých obcích v praxi využívají schopnosti a dovednosti užitečné pro chvíle krize, které u kluků, holek a mladých lidí skauting rozvíjí: umět si zorganizovat a rozdělit práci, přebírat zodpovědnost a řídit tým, komunikovat a vyjednávat, hledat řešení v každé situaci, pracovat samostatně i ve spolupráci s ostatními. 
Tisíce skautských dobrovolníků a dobrovolnic tak naplňují slova skautského slibu a snaží se být prospěšní své vlasti a bližním. 
 
V České republice je nyní 2203 skautských oddílů sdružených ve 474 skautských střediscích. Každoročně skauti pořádají přes tisíc táborů pro více než 30 tisíc kluků a holek. Skautské oddíly po celé zemi podporuje svou prací pouze za dobrý pocit více než 12 tisíc skautských dobrovolníků a dobrovolnic.  
 
Pokračování najdete o kousek níž, nebo na našem webu
Fotografie pro vaše využití najdete zde (běžná skautská činnost) nebo zde (služba společnosti). 
 
 
S přáním pevného zdraví,
Barbora Trojak, skautská tisková mluvčí (731 403 647) 
 
PS: Věděli jste, že dneska je tzv. Skautský den? Svátek skautů a skautek a jejich patrona, svatého Jiří. My sice slavíme doma, ale #SrdcemVeSkautu.
 
...
(pokračování)
„Sedět se založenýma rukama není ve skautské povaze,”shrnují skauti a skautky, kteří ve Zlíně vytvořili jeden z největších týmů skautské pomoci. Jejich Skautské krizové centrum Zlín již několik týdnů pomáhá stovkám seniorů, lékařů nebo poskytovatelů sociálních služeb.
 
Běžná oddílová činnost je od poloviny března pozastavena, skautští vedoucí po celé zemi ale připravují program on-line. Kluci a holky si tak zkouší skauting na dálku, aby neztratili kontakt se svými kamarády.
Schůzky probíhají přes Skype nebo Google Meet, kluci a holky se schází na Discordu, vydávají se na výlety v Minecraftu, dostávají dopisy s úkoly, volají si. Vedoucí sdílí nápady a tipy, včetně těch technických. A programový tým z ústředí skautské organizace pracuje na dalších aktivitách a možnostech, jak skautský program zažívat i bez osobního kontaktu.

Na dálku budou čeští skauti a skautky slavit i svůj svátek - Skautský den, který každoročně připadá na 24. dubna, svatého Jiří. Večer se sejdou u živého vysílání - Skaut TV -  na Facebooku a YouTube, a to pod heslem „Doma, ale #SrdcemVeSkautu“.  
 
Skauti také podporují rodiče, pro něž je současná situace mimořádně náročná. Nabízí aktivity na doma, upravili některé skautské odborné zkoušky, tak aby si je mohl vyzkoušet úplně každý a na dálku, podněcují děti i rodiče k péči o duševní zdraví, přináší inspiraci díky aplikaci Hopskoč nebo výzvy dětem v podobě generátoru Modrého života.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024