Na úvodní stránku





Děti a pandemie: Co jim nejvíce chybí a co jim pomáhá?

TAMeK

2020-12-01

Různé

Přečteno: 2901

Komentářů: 0


Velký evropský průzkum v rámci kampaně CN Buddy zjišťoval, jak na děti doléhá izolace a co jim říká vzájemná pomoc


V rámci letošní kampaně Ten správnej Gang: „Buď kámoš, postav se šikaně“ provedl v říjnu televizní kanál Cartoon Network ve spolupráci s výzkumnou agenturou Quantilope GmbH evropský průzkum* v České republice, Německu, Polsku, Maďarsku a Rumunsku, zaměřující se na pocity a změny v chování dětí v průběhu pandemie, ale také jak jejich chování ovlivňuje sledování filmů a seriálů s kladnými hrdiny.

Dle výsledků průzkumu v České republice se cítí české děti vlivem izolace znuděně, smutně, frustrovaně, ale i naštvaně, šestina dotázaných dětí pociťuje samotu. Potvrzují to nejen rodiče (třetina z nich zaznamenala v chování svých dětí negativní změny), ale také zástupci Linky bezpečí, kteří se během října setkali s více než dvojnásobným počtem kontaktů dětí s úzkostnými pocity souvisejícími zejména s omezenými kontakty s kamarády a rodinou i chybějícím přirozeně motivujícím prostředím – školou.

Do dotazů od dětí se promítají témata výjimečných opatření a s tím spojených omezení a nejistot hlavně u dětí, které končí nebo naopak začínají nějakou školu,“ uvedla Regina Jandová, tisková mluvčí Linky bezpečí.

Při zvládání náročné situace uleví více než dvou třetinám dětí trávení času s rodinou, téměř stejné části dětí pomáhá sledování seriálů či filmů s pozitivními příběhy a hrdiny.

Zmíněné sledování animovaných seriálů a filmů s kladnými hrdiny mělo ve velké většině pozitivní vliv nejen na chování dětí, ale slouží i jako pozitivní vzor při pomoci ostatním.

Animované seriály ostatně tvořily celou třetinu mezi sledovanými pořady. Hrdinové animáků hrají i další klíčovou roli, slouží jim společně s rodiči, kamarády a učiteli jako vzory v chování. Zejména pro mladší děti (6-7 let) jsou animované postavičky velmi důležité. Oceňují, že se během sledování seriálů mohou uvolnit, smát se a neřešit problémy, a co víc, často se chtějí také stát kladným hrdinou a pomáhat ostatním – celých 44 procent dětí inspirují k dobrým skutkům právě fiktivní animované postavy.

Projekt CN Buddy, který je dlouhodobě zaměřen na boj proti šikaně, letos propaguje dobro a pomoc těm, kteří to potřebují. Speciálně vytvořená stránka https://tenspravnejgang.cartoonnetwork.cz/ obsahuje krátká kreslená videa, ve kterých sympatické postavičky názorně ukazují, jak je fajn si pomáhat třeba i a mít z toho navíc dobrý pocit. Cílem je v dětech podpořit sebevědomí, ale také vzájemnou toleranci, přátelství a ochotu pomoci. Kromě toho projekt spolupracuje s Linkou bezpečí, kam se děti mohou obracet v případě, že si neví rady s problémy doma, ve škole či kdekoliv jinde.

*Průzkum proběhl v období 12.10. – 18.10. 2020 v České republice, Německu, Polsku, Maďarsku a Rumunsku na vzorku vice než 4 000 dětí. V ČR se jej zúčastnilo 806 dětí ve věku 6-12 let, z toho 51 % chlapců a 49 % dívek.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024