Na úvodní stránku





10 let převratného vynálezu jménem Ambilight

TAMeK

2012-09-19

Různé

Přečteno: 2300

Komentářů: 0


Technologie Ambilight slaví deset let od svého objevu. Tento jedinečný způsob, jak rozšířit barevné světlo promítané na obrazovce také do prostoru kolem ní, dnes neodmyslitelně patří mezi pilíře, o něž se opírá prodej televizorů Philips.


Pouze v přístrojích značky Philips se lze  s touto technologií setkat, a to v několika variantách - Ambilight Spectra 2, Ambilight Spectra 3 či Ambilight Spectra XL. Oslavy se nesou ve znamení výrazné technologické inovace, díky níž je Ambilight ještě působivější a ekonomičtější při provozu i nákupu.

 V roce 2002 bylo v holandském Eindhovenu v laboratořích Philips vyvinuto řešení pro zdravější a působivější sledování televize v potemnělé místnosti. Prvním cílem tedy bylo ulevit očím, které jsou za těchto podmínek silně namáhané. Druhým cílem bylo prohloubení diváckého zážitku. Obojího bylo dosaženo s využitím obrazového procesoru detekujícího dominantní barvy obrazu a světelného zdroje, který tyto barvy promítá do prostoru za televizorem.

 Po řadě testů, jež prokázaly zdravotní a psychologické účinky na diváka a které pomohly vyvinout rozličné režimy této technologie, byl Ambilight v roce 2004 představen veřejnosti. Od té doby se technologie nepřetržitě rozvíjela. Nejprve přibyla schopnost zobrazovat barvy jako „stereo“. Nebyla tedy vysílána pouze jedna dominantní barva pro obě strany televizoru, ale z každé strany mohla ve stejný čas zářit jiná barva. Později se začaly používat LED diody se segmentovým řízením, které dokonce umožnily zobrazit hned několik různých barev v rámci jedné strany. Tato varianta dnes nese název Ambilight Spectra 2. Její součástí je rovněž možnost přizpůsobení barevného spektra barvě stěny, na niž se Ambilight promítá. Pro zesílení zážitku se LED diody objevily také za horním okrajem. Vznikla tak varianta Ambilight Spectra 3. U velkých širokoúhlých obrazovek bylo třeba technologii odlišným proporcím náležitě přizpůsobit, proto byla vyvinuta varianta Ambilight Spectra XL.

 Letošní rok přináší výraznou změnu. LED difusory sloužící vyzařování barevného světla jsou nahrazeny přímým osvětlením z odkrytých LED diod. Díky tomu je záře intenzivnější a jasnější při nižší spotřebě energie, rám televizoru užší a nehrozí oslnění diváka při sledování ze strany až do úhlu 90°. Pořízení přístroje s technologií Ambilight je nyní navíc cenově méně náročné, než tomu bylo u řešení difusory. Změny se udály také na úrovni detekce a vyhodnocení správného barevného spektra a intenzity záře Ambilight. Díky světelnému senzoru se nyní přizpůsobuje světelným podmínkám v místnosti zcela automaticky.
 

zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024